Installing Razor-QT in Fedora 16

i read some blog asking for a new QT based desktop environment. read it here http://dallarosa.tumblr.com/post/15065820283/do-we-need-a-new-qt-based-desktop-environment

some good guy greg posted a link to Razor-QT(http://razor-qt.org/), being curious, i tried to install the repo

so to add the repo here are the commands. 
(this is for Fedora 16 only, there are .repo files for previous fedora release, find it here http://download.opensuse.org/repositories/home://TI_Eugene://QtDesktop/Fedora_16/)



then you install

sudo yum install razorqt -y





idea and to do things

Currently having so fun using fluxbox. Hope one day can make a linux mint based live cd with fluxbox as main DE and other lightweight tools. I hope. Haha.

getting an alternative start menu in fluxbox

i have been wondering for a while is there any alternative for
fluxbox's famous right-click rootmenu. i wanted something that when i
click, i get the menu. now i found it.

the project is ftmenu and it is at sourceforge.
http://ftmenu.sourceforge.net/

before you try to compile, make sure you install gtk2-devel (name may
vary depend on distro, mine is fedora 16)

fluxbox for total newbies

after gnome3 then xfce, now i am using fluxbox.
just love the simplicity, but if you dont know what to do, you will be
bored so fast
so here is a link to you, newbies to get up and start customizing fluxbox,

http://blog.bodhizazen.net/linux/a-5-minute-guide-to-fluxbox/

twitter for blackberry shortcuts

this is for mine, Bold 1 or Bold 9000
twitter for blackberry version 2.1.0.27 (updated on december 17, 2011)

just making this so i wont forget.

D = refresh
R = reply
L = reply all
T = top of timeline
B = bottom of timeline
F = Retweet / Quote Tweet
C = Compose tweet, make a new tweet


still cannot find shortcut for DM. hurm.

some taken for here
http://www.cio.com/article/541565/Twitter_for_BlackBerry_8_Keyboard_Shortcuts_And_5_That_Are_Missing

and tested myself

make gedit more usable

there is a package that will installs more plugins for gedit.
just check the info here
http://live.gnome.org/GeditPlugins

and if you want to install

yum install gedit-plugins

ps: not comfortable yet with vim. haha

Mint Gnome Shell Extensions (MGSE) on Fedora 16

well, i wanna try it! after some googling, you can get the packages from
http://melmorabity.fedorapeople.org/packages/gnome-shell-extensions-mgse/RPMs/
here is the list of extensions
gnome-shell-extension-mgse-alttab-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-bottompanel-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-mediaplayer-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-menu-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-noa11y-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-notifications-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-shutdownmenu-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-smartoverview-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-userthemes-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-windowlist-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm
gnome-shell-extension-mgse-xrandr-0-0.1.20111118git7770cbd.fc16.noarch.rpm

i tried the mediaplayer and it turned out great, and its working with
fedora default music player, Rythmbox
the packages are not in the repo yet, so beware of bugs!

Ailurus - for people new to linux

no high hopes, this gui software is just an alternative to the _slow_
synaptics manager.
and it also have other functions too, such as

- listing your hardware (but i already have system profiler),
- system settings (on fedora, there are only 3 areas, firefox,
hostname, memory)
- install software (like synaptics but with added things)
- repository (you can edit repo i guess, but mine shows the bug menu)
- recover rpm (something like system restore in windows, can take a
snapshot of your system)
- clean up (like ccleaner in win)
- computer doctor (give suggestions on settings. eg. use colourful
bash prompt symbols)
- preference, study linux..etc

for fedora just
yum install ailurus

Lepak dgn unknown uncle

So harini jumpa boss, die nak tengok kerja. Pastu die tinggalkan dengan sorang member die. Tua sikit. Well, sebelum awkward bermula, aku dengan beraninya saje jer memulakan perbualan.

Die pakai baju kerja, lusuh sikit, ade lambang york kat poket baju. Aku pun cakap la, "wah boss, bisnes ape?"

Uncle: buat eletrical, wiring
Aku: owh, pakcik pun ade jugak buat
Uncle: kalau air cond nak pasang pun boleh panggil. Kita boleh buat
Aku: owh (ok topic mula jadi lame)
Aku: err, uncle, just nak tanya satu soalan, mana lagi bagus, kerja sendiri atau kerja bawah org.
Uncle: untuk siapa?
Aku: katakanlah, untuk saya, kalau baru lepas grad.
Uncle: lu kerja la dengan org dulu. Kerja dgn org, nanti boleh belajar.
Aku: so nanti boleh bukak kedai sendiri. Mcm tu?
Uncle: ya la. Kalau awak bukak kedai, takde itu experience, mcm mana? Nanti kalau ade pekerja, awak tatau nak arahkan suruh buat apa.
Aku: betul,betul

Memang org bangsa cina suka bisnes dan seperti kat dialog tadi, itu step yg penting. Biase antara sanak saudara aku pun, aku tengok, bisnes diorg main terjah sahaja. Takde role model nak ditiru. Tq random uncle kawan boss aku. Haha. U might changed my future, who knows rite? Haha.

Wtf girl?

Minggu ni timeline twitter aku (shit, aku memang takde life) serabut sikit.

Ade gurl ni aku boleh katakan menunjuk ape sahaja die buat. At the same time, few gurls start berbuat demikian. Kejadah hape hang. Macam nak fight sapa paling power lak. Memula memang la nampak macam tweet biasa, ada kat mana, dll. tapi kalau dah asek nak describe bagai, people know, i know. dem, aku pun ade gak buat ni, tapi tu zaman noob kot. lol

dem, terpublish sebelum sempat nak habiskan. ok sambung

pastu ade gurl lain lak ranting pasal kenapa orang suka judge die. apedem. kenapa nak ditakutkan dengan judging orang? just live your life. at least some point in your life, you need people judging you. eg. weh, kawan ko rasa baju yang aku pakai ni sesuai tak. 

next gurl ni rasa down sangat. well ini tak boleh cakap apa la. still felt very sad for her. kekandang ade gak masa kita kene nangis kan, macam nak imbangkan gelak tawa kita selama ni. lol, pepandai buat teori.

tapi dalam kekusutan ni, ade gak dapat a few interesting conclusion, thanks kepada yang respon.

ok dah itu je kot. conclusion tu baik aku simpan je la. tayah share kot. 

btw, rant ni tersangatla random.

to find a string or word in a bunch of files in a directory

to find a string or word in a bunch of files in a directory
use this command

find . | xargs grep 'string' -sl

Awesome framework for joomla and wordpress

http://www.gantry-framework.org/

well its the simplest framework i found so far. positioning widgets,
menus, etc etc easily
only the downside is the framework just gives the basic styling
options. so at least you know how to edit css you are good to go.

Promotion for campuscamp

What is campuscamp?
Campuscamp is about sharing knowledge. It is open for everyone and topic can be about anything.

Eg.
How to make good coffee
How to format laptop
Promoting a coming event
Music demo
How does blog = money
Making business plans
...The possibilities are endless!

Making presentation interesting

Presentation became interesting when have questions on the slide and you answer it when you presenting. Good one alak.

Install / Upgrade Fedora using 2 USB flash drive

Well my friend have a problem upgrading his Fedora laptop, to make
bootable flash drive using the dvd image needed size more than 8 GB,
so he told me how he did it with 2 4GB flash drives. Being a student,
well sometimes there are items we just rather use things that are
laying around than buying. So he has one 4GB and borrowed another 4GB
flash drive from his friend.

so we have 2 USB flash drive, both is 4GB
simply the idea is make a small bootable flash drive using boot.iso
and when booting we point the image to the other flash drive.

where do i get the boot.iso image?
well go to any mirror and paste this at the end
"/releases/16/Fedora/i386/os/images/" and of course, do change 16 and
i386 if you are feeling that this is already outdated.

use unetbootin to make a bootable flash drive using boot.iso and make
sure boot.iso from the version you are upgrading.

put the dvd image in the other flash drive.

so, you have 2 flash drive, one is the bootable flash drive with the
boot.iso image and one is the fedora dvd image

boot from flash drive and at the Select Partition part(something that
looks like this http://wiki.amahi.org/index.php/File:F14usb-s4.png),
find your fedora dvd image from the other flash drive and continue
installing / upgrading.

Just killing yum

this is just a note to myself always forget how to kill yum when an
install is not complete
checkout the pid using this command
ps aux | grep yum
kill use signal 9
or use top and kill with signal 9
http://meinit.nl/the-3-most-important-kill-signals-on-the-linux-unix-command-line
http://www.basicconfig.com/linux-commands/linux-kill-command-tutorial

Just an old american song



well i dunno any story behind this song, but this still applies to our society today, how peoples are brain-washed silently and in this case, it is school students.

here are the lyrics


What Did You Learn in School Today?

Words and Music by Tom Paxton

What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
I learned that Washington never told a lie.
I learned that soldiers seldom die.
I learned that everybody's free.
And that's what the teacher said to me.
That's what I learned in school today.
That's what I learned in school.
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
I learned that policemen are my friends.
I learned that justice never ends.
I learned that murderers die for their crimes.
Even if we make a mistake sometimes.
That's what I learned in school today.
That's what I learned in school.
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
I learned our government must be strong.
It's always right and never wrong.
Our leaders are the finest men.
And we elect them again and again.
That's what I learned in school today.
That's what I learned in school.
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
I learned that war is not so bad.
I learned of the great ones we have had.
We fought in Germany and in France.
And some day I might get my chance.
That's what I learned in school today.
That's what I learned in school.


Troubleshooting GRUB2 To Dual boot Fedora 16 with Windows 7

just installed fedora 16 and a bit shocked when my windows is not in
the selection menu.
i found this and the solution is just a one liner command only. thank god.
make sure you have os-prober installed.
and type this command :

su -
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg


this will put in your windows automatically in the selection menu.

source:
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?t=268899

Booting Fedora 16

well fedora 16 was launched not more than a day by now, and i am trying
it via live usb. seems great. better than fedora 15. thinking i will
be using fedora again this time. hardware intergration is good. will
trying dualbooting after this.

Creepy stalker

From: @AmirulAbu
Sent: Nov 8, 2011 12:33p

Aku yg stalk orang, aku yg rasa creepy. Mana taknye, dah sampai google maps bagai.

sent via UberSocial for BlackBerry
On Twitter: http://twitter.com/AmirulAbu/status/133764085501276160


Pastikan korang jangan jadi mangsa stalker.
Boleh jer pakai foursquare tapi kene beringat laa. Memang ade privacy mode untuk check in kat rumah, tapi still ade bahayanya. Lagipun kalau tujuan korang check in sekadar kejar mayor dan badge, maap laa you are doing it wrongly. Kalau ikut pendapat aku, foursquare biasanya digunakan untuk beritahu di mana anda, supaya sesiapa berdekatan boleh meet up. Selain itu, digunakan juga untuk promote brand. Dengan itu, sekian sahaja blog from my bed kali ini. Wakakaa

Test pic

Dunno if can attach pic on email will make the picture show at blog. Let's try

Playing with blogger

Well nothing is more osem than unlimited bandwidth and free. I should give blogger a try though. Plus this holidays I have a shit load of ideas that sometimes I don't know where to store it. Lol.

Joomla Day 2011 #jd11my #jdmy

Sekarang berada di Joomla! Day Malaysia 2011, level 29, Tower 2, PETRONAS Twin Tower, KLCC.
Live update tekan sini.

4 Langkah Untuk Mendapatkan Wanita Idaman di Facebook

Kali ni aku agak cuak nak share sebab ini mungkin akan mengubah hidup korang. Aku cuma nak beritahu langkah langkah untuk menambat hati gadis idaman korang. Aku bukanlah seorang yang pakar, tapi banyak membaca dan perkongsian pengalaman dari kawan kawan banyak membantu :)

Hilang stress dengan segera!

Assignment berlambak!!!!!!

ok, sangat stress. Jadi sebelum mirul siapkan assignment yang banyak sangat hari ni. mirul nak share sikit apa yang patut dilakukan kalau korang stress. moga moga korang praktikkan bila perlu :D


sumber
1. Sembahyang

Itu yang penting sekali. Buat yang wajib dulu sebelum kerja yang lain. Selepas itu berdoa agar korang dapat hilangkan ketensionan korang.

2. Berjalan di luar

kalau korang rasa macam rimas sangat dalam bilik, atau rumah, itu petanda untuk korang keluar. Jangan terperuk lama sangat, sebab stress akan lebih melarat. Ambil angin di luar walaupun hanya di depan pintu pagar rumah. Alihkan pemikiran tentang kerja ke benda lain yang korang boleh lihat.

3. Tengok video yang kelakar

Stress selalunya hilang bila kita rasa lucu dan kelakar. Korang cuba tengok video dari NigaHiga ataupun video bayi ketawa untuk hilangkan stress dengan cepat. Takpun korang layan Lolcats.

4. Tarik nafas dalam dalam

Bila stress, nafas kita akan pendek dan kita akan rasa lebih tak sabar. Kita akan rasa lebih hilang pertimbangan. Tarik nafas dengan perlahan, dan dalam dalam. Dengan menarik nafas dalam dalam akan menyedarkan otak kita dan kita akan rasa lebih tenang.

ok, hilang sikit stress ni, baru boleh sambung buat kerja, heee

sumber

Twitter: Follow dan Unfollow [Dilemma]

follow
macam mana nak cari ramai follower ni, follow ramai ramai la. mesti ramai yang follow balik

unfollow
hurm, kenapa tak follow balik? ish berlagak

follow
saya memang minat artis XXX, saya mesti follow

unfollow
tak pernah pun balas mention saya. orang lain boleh lak

follow
die ni comel la. tergoda saya

unfollow
ape die tweet ni? mengarut betul!!

follow
saya sebagai orang yang baik mestilah follow balik semua follower saya

unfollow
follower sikit, tak aktif lettew

follow
kelakarnya tweet die. *senyum*

unfollow
aku terasa tau ape ko tweet

follow
kite kan sama sama belajar di YYY

unfollow
ingatkan lepas berborak di twitter ko follow aku, rupenye tak.

follow
orang lain follow, takkan aku tak nak follow

unfollow
ala, ramai je retweet die punye tweet, tak follow pun takpe

follow...unfollow...follow...unfollow...

8 soalan tentang komputer yang biasa ditanya di facebook group atau forum

Mirul selalu melawat facebook page dan forum forum tentang komputer dan mirul selalu terjumpa soalan sama setiap kali. Bosan lak nak menjawapnya tiap tiap kali. jadi kumpulkan semua kat sini. tapi kebanyakkan orang boleh cari guna google, tapi mungkin tak tahu apa yang perlu dicari sebenarnya, jadi diorg terpaksa la tanya.
1. macam mana nak hack FB
soalan ni antara yang paling biasa mirul jumpa. pelik? semua nak hack Facebook, lagi lagi baru baru ni banyak Facebook fanpage kene hack. sebenarnya hack bukan untuk orang biasa biasa. banyak cara dan banyak benda kene belajar. senang cerita, baik tak payah. baik belajar linux. lagi best! tapi kalau korang nak sangat belajar, mirul cadangkan google perkataan ini dan belajarlah sendiri ; phishing, social engineering, firesheep, dll

2. macam mana nak format laptop?
ape OS yang korang nak pakai, Windows atau Linux. ape ape pun, banyak tutorial bagaimana nak format laptop atau deskop. tapi secara asasnya korang kene ada cd/dvd Windows atau Linux dan boot dari cd/dvd, ikut arahan yang diberi. biasanya kalau memang tak tahu, baiklah hantar saja ke kedai, tapi kalau nak lebih info atau nak belajar bolehlah cari gunakan google.

3. mcm mana nak cari driver
mirul pernah pakai satu software Unknown Device Identifier, software ini akan dapatkan nama driver yang berkaitan supaya senang nak cari gunakan google.

4. laptop saya selalu hang. mcm mana nak buat?
soalan ini sangat umum. tapi yang biasa bertanya soalan ini orang yang pakai laptop atau desktop yang tak cukup spec untuk Windows 7.Tapi kalau cukup, antara sebab lain ialah spyware, adware, malware dan lain lain lah. Kalau tak nak pening, format.

5. laptop lembap. mcm mana nak lajukan
soalan ini pun sangat umum, tapi jawapan paling senang format.

6. berapa harga RAM, monitor, dll
korang nak survey harga RAM atau barang komputer lain? gunakan google, tapi spesifikan di lowyat.net. memang senang. tulis item yang nak dibeli diikuti "site:lowyat.net". contoh, kalau nak cari RAM DDR3 2GB search google RAM DDR3 2GB site:lowyat.net

7. kat mana nak tau semua benda pasal komputer?
ikut sahaja forum atau facebook page tentang komputer. baca blog tentang komputer dan menyumbang kembali dengan buat tutorial apa yang korang tahu. cari dulu guna google baru tanya komuniti, dan jangan sesekali putus asa. haha

8. mana nak download software free, crack, keygen dll.
banyak site yang bagi korang download benda benda macam ni. korang kene la cari kat google. mirul biasa pegi freshwap.net untuk cari warez, tapi sekarang dah tak pakai dah, sebab mirul lebih tumpukan pada linux.

kalau korang ada soalan lain, bolehlah ditujukan di bawah, sekian.

Situasi dimana tak patut korang kata "eh saya malulah"

biasanya orang cakap malu itu bertempat. malu itu separuh dari iman dan sebagainya. mirul nak bagi pendapat lak kat mana tempat yang kita tak patut malu, tapi biasanya masa itulah orang jadi pemalu bebenorrr. hahaa.

1. Diberi peluang bercakap
Tak kiralah sama ada ramai atau tidak, bercakap di depan orang ramai memang susah. Sebab itu PM pun pakai teleprompter bila nak bercakap. tapi kalau malu sebab takut digelar #retis dan yang sewaktu dengannya, itu cuma alasan. yang penting, jangan kutuk orang, dan jangan terlampau memuji diri sendiri. kalau orang nak kutuk, biarkan, itu memang sifat semula jadi manusia, nak mengutuk je keje. Yang penting, korang berani melawan sifat takut dalam diri, dan bersemuka dengan orang ramai.

teleprompter
2. Diberi peluang bertanya
mirul sekolah bukanlah di sekolah yang hebat. SM Teknik Tuanku Jaafar sahaja. Jadi masalah ni memang selalu berlaku. Lain pulak yang terjadi bila dah belajar di UTP. Semua proaktif belaka. Kalau ada sesi soal jawap, memang beraturlah orang nak bertanya. Jadi masalah ini mirul tujukan pada pelajar sekolah. janganlah lepaskan peluang untuk bertanya, di kelas, ataupun di dalam sesuatu acara. Berikan sekurang kurangnya impression yang korang alert dengan orang yang bercakap.



3. Berjumpa dengan orang baru
okeh, korang berjumpa dengan orang baru. tapi korang malu. Kenapa? Itu soalan pertama kena tanya, sebab biasanya tak da jawapan yang munasabah pun. Kalau korang terdampar dalam longgokan orang baru, takkan korang nak berdiam diri sahaja? oh itu sangat bosan. Korang kalau malu malu, banyak yang rugi. Sebagai blogger, kalau pergi gathering blogger, mestilah korang akan jumpa orang baru. Tips yang paling senang adalah cuba jadi proaktif. Jangan jadi pasif. Banyakkan perbualan dan berkongsi kongsi pengalaman. Kalau korang malu malu(bagai nak menyorok bawah meja). banyak la benda korang rugi.

4. First date
okeh, korang pemalu yer. abistu kalau yang lagi satu pun pemalu, macam mana? Adeh. #nokomen ah. Jangan nanti tak tau malu pergi cium mulut(atau biasanya ditulis comolot) depan KLCC sudah.

sila jangan lakukan ini.

konklusinya, yang paling penting sekali, kalau yang membaca ni budak sekolah, percayalah, satu masa nanti korang terpaksa meng"upgrade"kan communication skills korang. lebih lebih lagi dalam English. lagi lagi kalau ada hati nak pergi interview. kalau kamu rasa kamu hanya orang biasa, kurang keyakinan diri, jangan jadikan itu alasan, jadikan ianya satu cabaran okeh.

mungkin lepas nih mirul nak share apa yang mirul buat di Barcamp. tapi korang tau ke barcamp tu ape? mungkin kene tulis gak ape itu barcamp. hahaa. tunggu nanti ya ;)

o/ mirul pun pemalu orangnya. wakakaa

Some sweet promises from boys to girls

Without you, I'm as lonely as an abandoned dog in the highway!
I have gift anxiety. Even though I don't know when your birthday is! 
I'll never make wise cracks...
when you scrape your tires against the curb or parallel parking. 
If you concede to live with me, I'll clean the toilette every week.
I'll do it with my tongue if you ask. 
I'll strike the words "hooters" and "love rockets" from my vocabulary.
I'll love you even if you are Mimi and you want me to say "May-May".
I'll only pass gas underneath the covers in the direst circumstances. 
I'll go on a low-cholesterol diet.
And I won't buy a red sports car when I have my mid-life crisis. 
Your parents can come visit us every week.
Even if your mom is a big witch with a capital B.
Your folks don't have to go to a retirement home.
They can live with us. I declare, I'll separate the whites from the colors... 
I'll learn the mysteries of hot water and cold water washes.
I'll never huff and puff waiting for you to put on your make-up.
If you're a cat person, I'll never say that a dog can save your life. 
I'll happily go see flicks with you, like "Pride and Prejudice".
I'll make a point to try new foods, like okra gumbo.
I won't turn my nose at vegetables whose awful taste...
is disguised by having cheese put on it. 
I pledge to always say "yes" when you ask, "is my hair looking okay?"
I'm gonna bring a whole new meaning to the word "cuddle". 
I'll be thoughtful enough to read you horoscope everyday.
I'm gonna save every birthday card you send me.
And I'll actually write you real letters when we're apart. 
I'm never gonna expect you to know where I left my car keys...
and I'll never leave my socks on the floor.
With me, you'll find the cap's always on the toothpaste. 
I declare now, I'll give my life for you.
If you fail to come to me...
I know some part of me will surely die.


from the movie 100 Girls (2000)
some sentences are removed.
source

Top 30: Rakyat Malaysia yang tak rugi difollow di Twitter

Kalau korang masih baru di Twitter, dan tak tahu siapa nak follow...jom follow orang orang di bawah! Kepada yang dah lama, tapi masih tak follow, boleh juga mencuba, apa salahnya kan :) List ni adalah list orang yang mirul rasakan tidak kekok menerima kawan baru dan biasanya membalas mention korang (tapi jangan berharap sangat lah okeh, sebab masing masing ada juga kerja lain, ada urusan lain). Ramai je lagi yang berbaloi untuk difollow di Twitter, korang cuma perlu explore sahaja.




harap yang baru daftar twitter, dan tak tahu sapa nak follow, bolehlah follow mereka ni. Dalam list ni, bukan semua orang yang "influential" ataupun "artis" tapi mereka orang yang selalunya bagi respon pada mention dan merancakkan lagi twitter. Respon amatlah penting lebih lebih lagi orang yang baru nak bermula menggunakan Twitter, kalau mention hari hari dan tak dibalas, amatlah tak bes. Bukan nak cakap kene balas semua mention di Twitter, tapi sekurang kurangnya ada usaha yang ditunjukkan kepada followers.

kalau korang ada suggestion sapa yang patut di follow di twitter, silalah komen.

o/ korang cari la #tahitwitter dan follow, gerenti meriahlah timeline korang :P
o/ dah follow @amirulabu?
o/ nombor itu tak melambangkan ape ape ye. semuanya #random

Gathering Blogger Perak [edisi 4 Jun 2011]

Mirul baru nak join komuniti blogger, dan komuniti pertama mirul join adalah Blogger Perak. Jadi hari ni adalah gath pertama mirul bersama Blogger Perak di Teluk Batik. Walaupun tak semua, tapi ramai orang mirul dapat jumpa.

credit to reezluv.com


Entri ni tak kan menceritakan kronologi apa yang berlaku, sebab aku tak ambil gambar. just simpanan link member yang pergi tadi :)

(kalau ada yang tertinggal, cakap ya)


http://penyuagar.blogspot.com/
http://dunia.pisyek.com/ twitter.com/burungpisyek
http://syakirrahman.blogspot.com/
http://biru-malam.blogspot.com/
http://daridirinisa.blogspot.com/
http://tebakoo.blogspot.com/ twitter.com/seliparkoyak00

kisah kisah dan gambar tentang gath dari blog lain.

http://www.admiralhafiz.com/2011/06/blogger-perak-outdoor-activities.html
http://mohamadfaiz.com/2011/06/05/gathering-blogger-perak-teluk-batik/
http://adiredadib.blogspot.com/2011/06/teluk-batik-gathering-blogger-perak.html
http://dunia.pisyek.com/2011/06/blogger-perak-di-teluk-batik.html
http://syukchen.blogspot.com/2011/06/kami-berblogging-dan-kami-wat-gathering.html
http://fieza9.blogspot.com/2011/06/kekorang-bikin-wa-seksaited-sangat.html
http://kasihnuraziemah.blogspot.com/2011/06/blogger-perak.html
http://munalifestory.blogspot.com/2011/06/outdoor-gathering-blogger-perak-gempak.html
http://daridirinisa.blogspot.com/2011/06/gathering-blogger-perak-di-teluk-batik.html
http://fieza9.blogspot.com/2011/06/penyu-terdampar-kat-teluk-batik.html
http://reezluv.com/2011/06/gathering-blogger-perak-di-teluk-batik-pula/
http://tsubasa826.blogspot.com/2011/06/konsert-diraja-di-utp-dan-gathering.html
http://daridirinisa.blogspot.com/2011/06/gathering-blogger-perak-versi-refleksi.html
http://fahmimahat.blogspot.com/2011/06/gathering-bp.html
http://daridirinisa.blogspot.com/2011/06/gathering-blogger-perak-versi-komplot.html
http://tebakoo.blogspot.com/2011/06/gathering-blogger-perak-teluk-batik.html

Buffer: App twitter yang hebat!

Bagi orang yang aktif bertwitter, rasanya nak bertweet doplopatjam (24 jam) di twitter. Tapi ada sesetengah orang, pandai men"schedule"kan tweet supaya coverage tweet pada tahap maksimum. Okeh, sebelum mirul merepek lagi, mirul nak memperkenalkan satu twitter app yang mirul kerap gunakan untuk buat buat mirul ada di twitter 24 jam, padahal itu hanyalah tweet yang telah dijadualkan. 

Bufferapp.com atau singkatannya Buffer adalah satu app untuk memastikan korang dapat sebarkan maklumat atau link korang tanpa perlu spam timeline pada satu masa sekaligus. 

Err, tak paham lagi, mirul bagi contoh, katakanlah korang hanya dapat online di twitter satu jam sahaja, dan korang nak semua baca tweet korang, jadi korang tweetlah benda sama setiap 10 - 20 minit dengan harapan semua akan tekan link yang korang tweet. NO NO NO. Jangan buat begitu. Nanti kalau ada orang unfollow korang, korang gak yang emo kan.

Okeh, harap korang berminat, selepas pendahuluan yang hampeh. haha


Ape yang korang kene tau untuk gunakan buffer ni?

Tweet - teks dan link tidak melebihi 140 askara(huruf dan jarak)

Buffer - tempat menyimpan tweet korang. tweet akan dilepaskan satu per satu mengikut masa yang telah ditetapkan

Masa - masa korang boleh setkan seberapa banyak yang korang nak dalam satu hari. Mirul cadangkan selang 3 jam paling minimum untuk setiap tweet supaya tak dilable spam. tapi terpulang pada korang

Korang daftar je Buffer nih, korang dapat la 10 tweet untuk buffer korang dan masa telah disetkan pada  8:57pm, 11:57am, 5:07pm dan 8:02pm.

Sekarang korang bolehlah letakkan tweet korang dan tekan send to buffer. Tweet akan disimpan dalam buffer dan akan ditweet mengikut masa yang disetkan.

My Buffer
Setkan masa di setting. boleh tambah, dan padam masa yang ada. Selepas edit masa, tekan Update times

Setting

Lepas tu, kalau korang pegi shopping ke, pegi karaoke ke, pegi date ke, tweet tetap berjalan mengikut jadual. 

korang kalau nak tambahkan lagi tweet dalam buffer korang, bolehlah refer kawan kawan korang gunakan link yang diberi

Referral

Okeh, tanpa berlengah masa, korang bolehlah men"schedule"kan tweet korang dengan bijak. Pergi daftar buffer sekarang jugak! haha.

o/ kalau korang tekan kat sini untuk daftar buffer, korang akan dapat tambahan 1 tweet untuk buffer korang. Ape tunggu lagi! haha jejom.

Himpunan Tips untuk Blogger Baru

Trafik tinggi, buffered earning, banyak komen, ramai follower, dan lain lain adalah idaman blogger, #ehyeke. haha. kalau korang nak semua tu, jadi korang kene lah dengar cakap blogger yang dah lama berkecimpung dalam industri ini (ofkos la bukan aku T.T).

Dalam dunia blogger, copy paste amatlah tidak disukai tahu, jadi mirul akan buat ringkasan senarai apa yang korang patut buat, dan tak patut buat okeh. kalau nak tahu sebabnya, jangan tanya mirul, terjah saja ke link yang diberi. 


Cara menjadi blogger smart

1. pasang related post (mirul belum buat lagi)
2. Taip katakunci pada ‘search box’
3. Baca komen pengunjung lain.


1. Pendahuluan best
2. Hindarkan tulisan besar kecik besar kecik. 
3. Jangan letak lagu huru hara
4. Boldkan perkataan atau ayat yang menarik
5. Gunakan bullet list (atau unordered list)
6. Tajuk yang menarik


1. Pandai pilih background blog
2. Header blog yang menarik
3. Gadget tak banyak sangat
4. Lagu ~
5. Tulisan blog
6. Tulisan bergerak


1. Disable word verification
2. Gunakan popup comment
3. Jangan menggunakan Adult Content
4. Jangan hidden comment (kecuali memang perlu)
5. Setting URL pada widget follower


1. Button follower di atas
2. Shoutbox
3. Warna tulisan yang normal
4. Lagu
5. Popup yang annoying


(tutorial lengkap diberi, sila terjah!)


1. Blog jangan berat
2. Penulisan jangan shortcut
3. Jangan letak lagu
4. tulis entry macam korang bercerita
5. Buat baik dengan bloggers
6. URL blog simple
7. Survey blog "orang lama" (dalam link disebut blogger otai, tapi aku tak suka perkataan itu :P )


huh, korang dah abis bace ke? haha. ape lagi, jom kita baiki blog kita dengan tips yang diberi. moga moga lepas ini takdelah salah paham, dan korang bolehlah upgrade sikit dari digelar blogger newbie yang tak tahu apa apa, kepada blogger newbie yang tahu sedikit selok belok blogging. banyak lagi tips yang ada, tapi mirul rasa ini dah cukup. 

o/ papehal kalau ada komen pasal blogmirul nih, sila lah komen. okeh. kalau mirul emo, cubitlah pipi mirul, wakakakaa. 

o/ pisyek ada cakap blogmirul nih ada benda yang tak kene. apekah itu ye? huehuehue

Cara-cara menjadi teman lelaki yang terbaik [Barcamp penang 2011]

Kemahiran mendengar adalah salah satu talk yang mirul hadiri di Barcamp Penang 2011. Rasanya amatlah rugi kalau mirul tak sharekan pada korang semua. Mirul tertarik sangat dengan kemahiran mendengar yang patut ada pada setiap teman lelaki.  Sebab apa? Perempuan sangat suka kalau ada orang mendengar dan ambil perhatian tentang apa yang dicakapkan. (Pembaca perempuan sila setuju ya :P).


Jadi antara ciri ciri teman lelaki yang terbaik adalah menjadi pendengar yang setia! Kalau tak nak kene leter dengan aweksss masing masing, sila baca dan bertindak! hahaa

1. Dorongan 
Body language perlu seperti orang yang bersedia nak berkomunikasi. Tidak tunduk, pandang ke muka dan tidak menunjukkan tanda resah. Badan ditundukkan sedikit sahaja (kalau banyak dah nampak pelik) ke arah orang yang bercakap, tanda kita nak mendengar apa yang disampaikan. Bunyi sepertu "hmm" atau "uhm" dan perkataan sepertu "O.K." dan "oh" boleh digunakan untuk memberitahu yang korang mendengar dan berminat.

2. Ulang kembali isi dengan perkataan lain (Paraphrasing) 
Respon sekali sekala dengan ulang kembali apa yang dikata menggunakan perkataan sendiri. Dapat tunjukkan yang korang mengikuti apa yang sedang dicakapkan

3. Tanya soalan 
a. soalan terbuka
Soalan terbuka adalah untuk yang pemalu, atau kepada orang yang tak memberi respon. Gunakan untuk mendapat lebih maklumat atau mengenali seseorang secara lebih dekat. Contoh soalan seperti "apa yang awak rasa tentang movie tadi?" 
b. soalan tertutup
Soalan tertutup adalah soalan yang tak memerlukan jawapan yang panjang, jadi kalau nak meringkaskan perbualan, gunakan soalan tertutup. Contoh soalan seperti "Apa selalu buat kat rumah?"

4. Refleksi perasaan 
Selepas patuh mendengar, letakkan sedikit elemen perasaan, bagitahu apa yang korang rasa, tanya apa yang dia rasa, supaya kedua pihak rasa selesa selepas perbualan. 

5. Ringkasan 
Ulang semua yang dicakapkan secara ringkas, supaya dia pasti apa yang dicakapkan telah dapat disampaikan kepada korang.


Konklusinya,
korang tak payah la buat semua langkah langkah yang ditunjukkan, ini semua yang tertulis dalam buku untuk melatih interviewer supaya dapat jalankan sesi temubual yang baik. Tetapi dorongan, bertanya soalan, dan refleksi perasaan mirul rasa boleh diaplikasikan dalam perhubungan. Semoga dapat aplikasikan dengan sukses. Kalau ada apa apa yang tak paham, bolehlah komen dibawah ya


sumber(live tweet semasa di barcamp) 1 2
sumber lain

Mesti cuba! Twitter app yang lawak.

Ade twitter akaun? apakata try twitter app dibawah. Tekan gambar untuk akses app.


korang tweet selalu tak? kalau tweet tweet tu semua dicetak, apekah hasilnya. App yang menarik dari Cartridsave.


 Hot sangat ke kat twitter. kalau hot sangat, buktikan! haha. pastu share di twitter. haha. mirul cool tau. Jom cuba twitemperature.



App bergaduh lak. Tapi app nih tak adil kot. banyak kali try, kalah dengan @Nay0wn je. ini tak adil!!! Nak gaduh kat tweetfight la


Kalau kat twitter, ramai gak la asek merungut, #kalautwittertakde tentu dapat skor final exam 4 flat. haha. betul ke. Try check, berapa banyak masa korang dah terbuang. Try tgk @neyrashazeyra punye. haha. Try tweetwasters



App nih pulak tenang sikit. Kita boleh tengok pelbagai ragam orang di dunia ni. Bagaikan tetingkap di alam maya. App ni akan search perkataaan seperti I think, I love, I believe. Best!. Cuba app twistori.


o/ eh korang dah follow twitter mirul? @amirulabu

sumber

Pimp up Gnome3 make it more Gnome2-ish


So you are using Gnome3, and you missed how Gnome2 looks, well there is good news for you. There is an extension for Gnome3 that make your desktop look like this. The extension is GNOME Shell frippery.


click to see more clearly :)

Changes after using the extension;
1. Clock is moved to the left
2. Shortcuts on the right
3. Drop down menu
4. Shutdown option(when you click will bring you to all power options)
5. Dynamic workspace disabled.

click here for extension download and instruction.
to enable desktop icons click here

Cara mudah untuk padankan kombinasi warna

Untuk orang yang biasa mengedit theme blog atau laman web, salah satu masalah adalah ragu ragu dengan kombinasi warna. Kadang kadang idea tiada dan susah nak bayangkan warna apa, padan dengan warna apa. Tapi tak terhad kepada theme sahaja, kalau nak buat header ke, background ke, atau wallpaper komputer pun boleh. Lawati colourlovers.com. Di situ ada himpunan pelet, warna, dan corak yang disumbang oleh kominiti colourlovers. Tengoklah screenshot dibawah.

muka depan

antara "most loved" pelet


 Ada jugak laman web lain yang serupa konsepnya dengan colourlovers, yang dibuat oleh syarikat software Adobe, Kuler. Tapi kali terakhir mirul lihat laman web Kuler, tak boleh diakses.

o/ kreatif selalunya bukan datang sendiri, tapi datang dari pembaikan idea orang lain #ehyeke. haha

Using Google Chrome with proxy in Fedora 15

If you are searching how to install google chrome in fedora 15 click here.

Gnome3's proxy setting is quite messed up right now and so far that i am concern there are some fixes using gconf-editor package to get proxy to work for certain app such as pidgin.

But for google chrome, it just don't happen. Well, i really need google chrome as it is nice to have a fast secondary browser instead of firefox. The idea is to create a launcher and use google chrome with proxy options that is build-in. so here is how to do it.

1. Right-click on the desktop. (well if you cannot, read this first)
2. Click Create launcher
3. Copy this command to the command box
google-chrome --proxy-server="http:/proxy:port-num"
4. Enter name and comment as you like
5. Click ok

Perlu ke simpan tweet-tweet korang?

idea yang bernas tak datang selalu, kadang kadang di otak terlintas ayat yang menarik, bagi #tahitwitter sememangnya keluarkan smartphone dan tweet tak kira di mana sahaja.

kalau tengok blog post tahun 2010, mirul banyak post twitter dan status facebook. kenapa? sebab mirul saje jer nak simpan untuk rujukan nanti. kalau takde idea nak tweet ke, boleh je tengok balik tweet-tweet tu dan recycle balik. tapi ini memang terpulang masing masing la kan, okeh

mirul ade blog lain untuk simpan tweet dan status. walaupun ada perkhidmatan untuk simpan tweet, tapi mirul lagi prefer simpan dalam bentuk blog, senang nak cari ikut masa dan tempat. so kalau berminat, sini cara-cara bagaimana nak buat.

Ape kena ada?

  • akaun ping.fm
  • blog(blogger/wp/dll yg ping.fm support) - tapi pisahkan dengan blog utama, jadi pembaca tak keliru.
  • twitter dan/atau facebook

Bagaimana?

interface ping.fm (di sebelah kiri account yang telah di connect )
  1. buat account ping.fm
  2. connectkan account yang perlu.
  3. Tweet atau update status gunakan ping.fm (atau gunakan ping.fm/m untuk mobile/fast loading)

account lain yang boleh di connect

Ape jadi kalau tersalah taip "blogspot" kat browser [Quick update!]

Okeh, ini memang quick update, tadi kawan ade share link blognya, tapi tersalah taip "blogspot.com" jadi "blogpot.com". Ape yang keluar? korang tekan link tu.

Dah? Bagi aku, pihak yang buat site itu bijak. Okeh, ape pendapat korang?.

Emoticon mengeluh dan bunyi bunyian di internet [erk?]

Dulu masa baru baru online emoticon paling biasa adalah smiley :) tapi makin lama, jumpa banyak yang asek mengeluh jer. haha. ini kire random post la untuk bagitau ape yg mirul interpret emotion itu.

-.- 
"huhh" atau mengeluh, tapi nak kata orang tutup mata pun boleh. haha. Kalau macam tu orang mengeluh sambil tutup mata. Biasa mirul jumpe ni sebab orang malas nak layan ker atau nak tunjukkan yang tidak gembira, tidak sedih, tidak sakit hati, hanya terasa sedikit penat. Kalau secara realitinya, ibarat kita lepaskan nafas yang panjang  tanpa berkata apa apa setelah dapat saman.

-.-"
sama macam yang mula mula tu, tapi ini lebih mengeluh lagi. Rasanya ditiru dari manga atau komik yang menunjukkan peluh di dahi orang yang mengeluh. Tapi kalau betul betul, ade ke peluh keluar masa mengeluh. Atau ada kaitan dengan perkataan "mengeluh = peluh"? tak tahu la.

-..-
ini pun mengeluh lagi, tapi divariasikan dengan dua lubang hidung, jadi ni memang ikut rupa manusia sebenar lah nih, entah la, macam beruk je. haha. @lizarazak punye feveret nih.

=.=
aku saspek, ini ade kaitan dengan baggy eyes. haha. masuk akal la kan.  


Kalau bab bunyi bunyian pulak

pfffttt 
sampai hari ni mirul still tak tau mcm mana nak bahasakan atau sebut atau gayakan bunyi ni. tapi macam orang yang bengang je. nak kata ludah orang, tak mungkin kot, sebab, tengok awek awek sekalian rilek je pfftttkan mirul. ahahaha, mana mungkin awek yang sopan main ludah ludah.

grrrrrr
Okeh, kalau ikut Nabil(Raja/Maharaja Lawak) ini maksudnye marah. Mirul setuju, tapi kalau nampak grrr nih boleh bayangkan muka yang berkerut, mata sepet sket, gigi dirapatkan dengan suara. haha. Tapi tak digalakkan buat muka macam ni, awet tua. haha.

zzzzz
ini adalah penipuan. konon konon nak tido. tapi tak tido pon. ok itu bohong. zzzzz ni same maksud dengan "whateverr". apekaitan zzzz dan whatever tak tau lah, tapi itulah yg di interpretkan mirul. haha.  

Mirul hanya bagi pandangan mirul je. Ade tak emoticon atau bunyi bunyian lain yang korang nak share? Kalau ade, taipkan di ruangan komen dan berilah maksudnye ye. nanti mirul update dan letak kredit.:D

Fedora 15: What to do after fresh install?

Well this list is not complete yet, and i am updating this post from time to time.

1. Setup proxy for yum(skip this if you don't use proxy). View it here.

2. Setup free and nonfree repositories. (at this time of post, u need Fedora RPM Fusion free and nonfree for Fedora Rawhide ). View how you can setup RPM Fusion repositories here.

3. Install Flash, mp3 and other codecs, skype, java and a lot others, install Fedora Plus(before this it was called autoten). Installing just takes one line command, view it here.

before Fedora 15, I was using easyLife but they haven't done a version that supports Fedora 15 yet, so i am using Fedora Plus. But they are basically the same this, make installing software easier. 

Update: easyLife is supporting Fedora 15 now!

4. Claim your desktop icons back! install gnome-tweak-tool by copying the command below

su -c 'yum -y install gnome-tweak-tool'

and open the gnome-tweak-tool, the File Manager tab, set the file manager handle the desktop to on. Reboot!

5. Install Google Chrome! Look here

More Update: to use google chrome with proxy, view here

I am more than pleased if you can comment or add anymore below. Thanks in advance.

Setting up proxy for YUM for Fedora 15, 14, 13, 12

If your current network is using proxy, than to enable yum through proxy, you must setup the yum.conf file. The proxy setting from the network proxy is not enough to use yum with proxy. This problem i had face since F12(my first fedora, haha).

  1. Open terminal
  2. Type su
  3. Enter your root password
  4. Type nautilus or sudo nautilus
  5. Open File System folder
  6. Open etc folder
  7. search for yum.conf
  8. open in text editor
  9. add you proxy url and port number (eg. http://myproxy:8080)
 there is another simple way that is type
sudo gedit '/etc/yum.conf'
and enter your proxy url.


ref and @wadefak

Twitter: Apa yang akan keluar di timeline orang lain? Apa yang tidak?

Masa mula-mula tweet dulu, Twitter nih rasa lebih selesa dari Facebook, sebab apa? kalau kita sembang dengan kawan, tweet tu takkan keluar di timeline orang lain. Tapi dalam masa yang sama, di timeline ade je nampak orang yang berbalas-balas tweet, jadi apakah yang berlaku ini. Terbaca pula tweet ini. Mirul pulak rasa mirul nak buat rajah mirul sendiri, senang untuk rujukan semua. Jadi untuk tahu ape yang keluar di timeline dan ape yang tidak, lihatlah rajah dibawah.


Rajah ini tak termasuk DM, sebab DM senang saja, hanya kamu dan si A jer yang nampak. Tapi kalau si A, printscreen dan upload ke twitpic atau facebook, dah tak private lah. haha
Kalau nak tau ape beza reply dan RT dan bila nak gunakannya, pergi je sini 

Konklusinya: kalau korang privatekan tweet korang dan mention orang yang tak follow korang, orang yang korang mention tak dapat pun tweet korang. Contoh, korang privatekan tweet korang dan reply tweet @NajibRazak, hahaa, kemungkinan untuk @NajibRazak untuk membalasnya adalah kosong.

sumber 1 2

Love Padlock: Tradisi orang bercinta

Love Padlock adalah tradisi memasang mangga(sila lihat gambar ya) di pagar atau tempat awam yang tertentu sebagai tanda cinta. Tempat yang biasa mangga ini dipasang adalah di jambatan. Tradisi "memasang mangga dan membuang kuncinya" dikatakan berasal dari China. Tradisi ini dapat di lihat di banyak negara, antaranya Australia, Belgium, Canada, England, Finland, Denmark dan Poland.




sumber

myLensDB.com: Belajar asas DSLR dan database harga lens dan kamera [Barcamp Penang 2011]

Sambungan untuk sesi sharing apa yang dipelajari di Barcamp.Mirul menghadiri talk tentang asas pengendalian kamera DSLR. Mirul memang ada sedikit asas jadi talk tu macam refresh sahaja. seperti biasa, tiga perkara yang paling penting iaitu aperture, shutter speed, dan ISO diajar disamping beberapa perkara lain. Preview gambar yang menunjukkan lens berbeza di myLensDB.com memudahkan peserta membayangkan hasil yang diperoleh.

Selain itu, perbandingan harga antara kamera dan lens juga ada di website tersebut. Jadi kepada kaki foto yang berkenaan bolehlah merujuk dengan senarai harga bagi kamera dan lens yang di ingini.

Cara letakkan coding di Blogger

Seperti blog post yang lepas, mirul ade letakkan coding dalam blog post mirul. Masalah timbul bila coding tu tak keluar seperti yang dikehendaki. Jadi untuk meletakkan coding, pergi ke http://www.blogcrowds.com/resources/parse_html.php dan paste coding anda.

Pastikan semua link di buka di window/tab yang baru untuk Blogger

Fast sharing!
terbaca blog denaihati tentang bouce rate, jadi untuk info lebih pasal bouce rate, terjah di sana, tapi nak ajar sedikit bagaimana nak pastikan semua link akan keluar di window/tab yang baru. Mudah sahaja caranya. Pegi ke Design - Edit HTML. Ctrl + F dan cari <head> dan tambahkan <base target='_blank'/> di bawahnya. Lebih kurang akan jadi begini. Selamat mencuba.

sebelum

<head>

selepas

<head>
<base target='_blank'/>

Feeling hot enough, or just a major heartbroken girl?

Walking through my facebook, and searching for any potential future friends (not stalking) i stumble upon a profile that is very intriguing. Differ from people who states clearly they do not want people who they dont want strangers to add them, she makes it a bit more tense, and a lots of ego. I may seem jealous ranting about this unknown girl but for me, she need someone to talk to. Oh my, what did the boys did to you until you hate them so much. If you are planning to be single forever, well there should be no problem befriending a boy. and one thing, just remember not every boy wants to be your boyfriend for god sake. Well i know some girls that have problem after breakups, they say they hate all men and stuff but this is wayyy beyond that.

If you open this girls profile page, you can see this;
1.Don't ever ask my PHONE number. (if u r a guy)
2.Don't ever ADD my SIBLINGS/BESTIES/FAMILY (don't be a busybody)
3.Don't ever ASK ME OUT. (if u r a guy)
4.Don't ever FLIRT with me cz it is ANNOYING. (if u r a guy)
5.Don't ever ask me to do any hairstyling 4u. (if u r a guy)
IMHO, i am okay with her if only she admits she is a lesbo. Then i will back off. tq

Feedgeorge.com: Blogging dengan maklumat GEO RSS [Barcamp Penang 2011]

Mirul rasa nak share sikit ape yang dapat di Barcamp Penang 2011. Walaupun seminggu dah berlalu, tapi rasanya baik dikongsikan disini dari tiada langsung :P. Btw, mirul ade live tweeting semasa barcamp dijalankan, hashtag #barcampp dan #barcamppenang, jadi ape yang di share berdasarkan live tweet tersebut. 

Okeh, pasal Feedgeorge. Website ini membolehkan pengguna melihat ape yang berlaku di sekeliling mereka dengan bantuan peta. Contohnya, kalau saya berada di Hotel Seri Malaysia, Melaka dan saya nak tahu ape yang berlaku di sekeliling sekarang, jadi saya pergi ke laman web Feedgeorge dan lihat tick pada news. Apa apa berita yang ada berdekatan akan dipaparkan di peta. 

Selain berita, boleh juga lihat tweet dan check-in foursquare orang lain yang berdekatan dengan tempat yang kita berada sekarang. Apakata anda cuba sekarang http://feedgeorge.com/

Mereka juga baru mengeluarkan plugin wordpress yang membolehkan pengguma wordpress, men"tag" blog post mereka dengan maklumat GEO RSS, atau dengan kata lain, orang boleh tahu dengan tepat, tempat di mana sesuatu itu berlaku dan terus dihantar ke site feedgeorge.com. Anda boleh mendapatkan plugin wordpress di sini http://wordpress.feedgeorge.com/






permulaan sesuatu yang baru?

mungkin mirul akan edit sikit blog ini dan cuba menukar otak yg selama ini malas berblog, kepada rajin berblog. tapi content lebih pandangan sendiri tentang apa yang ditemui dalam hidup sama ada di internet atau pun real life. nak bagi blog description pon nak kene pikir yg cun nih. haha. ok bai

Maddi Jane : The Future Vanessa Hudgens?

This girl is so cute that i hardly not to blog about her. I got this tweet this morning by my friend saying how good is her video and i was like, omg, this is really nice.  She would definitely be my favorite cover singer after Jayeslee and Cityincolors. Let's hear her cover of Jessie J song, Price Tag. Enjoy! ^_^

Posted via email from Ruler

Types of Geeks In The Planet Earth

Evolution_of_the_geek
It was not until 1950s that the term "geek" became associated with those who were passionate or obsessed with technology or specific sub-culture. 
If you have seen the "Evolution of the Geek" poster, well it is quite detailed in a fact that they list it out many types of geeks through the time. But i think there are just some geeks i want to point out some geeks and give my opinion, the must-have gadgets for them and what type of language they say. Well, after all, this is only my opinion, not necessarily to be 100% true. Do have fun reading.
1. Apple Geek
  • Well this type of geek are die-hard fans of Apple, obviously. 
  • They will battle to backup Apple products in forums, twitter, facebook and even in youtube comments
  • When Apple launches a product, they will try to be the first one to get it, or at least hoping to be there.
  • People who want simplicity and not complicated procedures.
  • They always make productivity their priority. Thats why they choose Mac.
  • Must have items: (err, All Apple products) 
  • Mostly speak just the same way urban people speak. Well they are just people who likes Apple products so much
2. Game Geeks
  • Its either on the computer or console, they are hardcore gamers.
  • A random guess, either they play MMPORGP, FPS or others. If they play games like it will give them money, that is the game geek. 
  • Conduct or join in gaming tournaments. Almost all of their friends are selected based on the similar games they play
  • Must have items: A very powerful computer and a very large screen and a very fast internet connection and lots of free time
  • For normal guys, if you don't ever play the game, don't dream to be in their conversation, you will not understand a thing!
  • Terms use in daily life are similar to a regular technology or computer geek: n00b, pwn, some leet speaks etc.
3. Design or/and Photography Geeks
  • It will be a hard life without them, after all, everyone needs someone to design you a poster someday (or not?). 
  • They can draw/paint creatively and makes all the people around so jealous with the talent they have. 
  • Photo shoots is the time to gather around and take pictures everywhere while chatting about the latest camera, techniques etc. 
  • No 1 rule: don't judge someone with his/her camera. 
  • Photoshop is a click away on the desktop or down the taskbar in their computer
  • Must have items: Photoshop(err did i say that again?), a computer that is sufficient to run the latest Photoshop, the latest pro DSLR camera (or some enjoy having some old cameras, it depends), a lot of lenses, accessories.
  • They speak their own language, sometimes something that is so average looks so beautiful to them. etc.
4. Linux geek
  • At least heard the word "Free as in Freedom", by Richard Stallman, 
  • They use linux as their main OS.
  • Love the terminal
  • Encouraging other peoples to use linux. Keep telling that warez is not a good thing. 
  • Every linux fan is also a fan to at least one linux distro. Sometimes there are wars among the distro and everyone will backup their distro till the end.
  • Love the "adventure" solving problems in linux, maybe due to hardware, drivers, software etc.
  • Windows == Winblows.
  • Must have items: A fully compatible linux desktop/laptop. A private server. Very stable internet(to download those updates)
  • Linux speak. sometimes leet speak, but all the time make jokes of linux commands. rm -rf, sudo, etc.

There is just some geeks that i really know. But the main idea is, a geek is someone who have a lot of passion into something and trust me, it is not bad if someone called you a geek. Hug a geek today! (just joking, lol)

Residential College Innovation Exhibition (RIX)

GROUP NAME : GTC

TITLE : USING TWITTER TO GET REAL-TIME COMMUNICATION

Poster link page: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=197741040260298&set=a.197740326927036.47077.195531620481240

Please "like" the link above for voting for the Most Popular Poster Award

UTP RCSU unofficial twitter account : twitter.com/UTPrcsu


You are welcomed to mention @UTPrcsu for any complaints and feedbacks.
Announcement will be made when this account is official.
Follow @UTPrscu now, for updates about UTP Residential Collage Support Unit or other stuffs.
Most preferred language is English and Malay. 

UTP RCSU Twitter Account Disclaimer : 
  • This is a test account for UTP Residential Collage Support Unit (RCSU). 
  • Any information regarding UTP RCSU please contact with the appropriate personnel. 
  • UTP RCSU can claim this account after the Residential College Innovation Exhibition (RIX) by contacting me at @mirulabu on twitter.
  • This account is not the official twiiter account for UTP RCSU. Therefore UTP RCSU cannot be claimed for any inaccurate or misleading information. 

Life is not complicated, but i am

I am feeling sort of ashamed of myself. I don't know why. I did a lot of drastic stuff this sem but it seems that i am getting worser than before. For the sake of being better, i tried to change. But why it is not getting any better? I am sick of all of this now and i need my life back now. Hindering myself from meeting people and thinking that i am alone all by myself is not a wise option. Now i felt guilty. Well, i always hope that life have a restart button so i can always start back if i done anything wrong, sadly there isn't. Enough said, after this i must work harder to achieve my goals and to please my god and parents. Goodnight.

Posted via email from Ruler

Apakah itu Gadis Pingitan?

Istilah ‘Gadis Pingitan’ dalam sajak di atas mengundang banyak pertanyaan dalam diri saya. Jika anda pernah membaca majalah Gila-Gila, pastinya anda pernah terbaca komik ‘Tiga Dara Pingitan’. Apakah beza gadis sunti, gadis perawan dan gadis pingitan?

sumber
Gadis sunti adalah anak-anak perempuan yang mulai menunjukkan perubahan fizikal menjadi gadis, Gadis perawan bermaksud gadis yang masih dara. Gadis pingitan pula bermaksud anak gadis yang telah melalui proses berkurung untuk menjadi wanita. Apakah proses berkurung yang dimaksudkan untuk menjadi gadis pingitan?

Ada beberapa kelompok masyarakat Melayu mengamalkan tradisi pingitan. Proses pingitan mengambil masa 8 hari 8 malam. Tradisi ini bertujuan untuk membekalkan anak-anak perempuan yang sudah masuk ke alam remaja, dengan nilai-nilai etika, moral dan spritual, serta bagaimana anak-anak itu dapat membawa diri dengan status sebagai seorang anak, ibu, isteri mahupun sebagai anggota masyarakat.

Dalam tempoh 8 hari 8 malam itu, anak-anak perempuan dikurung di dalam sebuah rumah tradisi khas untuk upacara pingitan. Rumah itu tidak diterangi cahaya dan dipasang dengan geriji besi supaya anak-anak perempuan tidak lari atau tiada sebarang penceroboh dapat masuk ke dalam. Anak-anak perempuan ini ditegah keluar dari rumah itu selama menjalani proses pingitan. Seorang wanita tua akan menjaga mereka sepanjang masa. Rumah itu juga dikawal rapi.

Ibu bapa yang menghantar anak-anak perempuan mereka menjalani tradisi pingitan perlu bersumpah bahawa anak-anak perempuan mereka masih perawan. Upacara pingitan penuh berlagu dan bergendang. Gendang dipukul setiap hari mengikut upacara-upacara tertentu. Mengikut kata orang-orang tua, jika ada sebarang gendang yang pecah, itu menunjukkan ada antara peserta pingitan yang sudah tidak dara.

Sesi pertama proses pingitan, anak-anak perempuan itu akan diasapkan dengan dupa serta kemenyan untuk mengukuhkan persiapan mental mereka. Beberapa wanita akan membacakan doa-doa untuk menanamkan semangat yang teguh ke dalam diri peserta pingitan. Kebanyakan pengajaran dan nasihat yang diberikan dalam bentuk nyanyian atau bahasa berirama, diiringi dengan tabuh, gendang dan bunyi-bunyian.

Dalam proses pingitan, ada juga sesi menangis. Peserta pingitan dipaksa menangis. Jika tidak, mereka akan dicubit oleh penjaganya sehingga menangis. Upacara menangis ini seolah-olah menggambarkan kesedihan peserta yang terpaksa meninggalkan alam kanak-kanak dan alam solo. Sebab, selalunya selepas proses pingitan, anak-anak perempuan ini akan dinikahkan.

Selama tempoh 8 hari itu, anak-anak perempuan diajar mendalami agama, adat istiadat, menjaga kebersihan dan kecantikan diri seperti cara melulur tubuh dengan kunyit dicampur tepung beras. Mereka dilengkapkan dengan pelbagai kemahiran seperti memasak, menjahit, menyulam dan sebagainya. Anak-anak perempuan diajar cara duduk perempuan, gaya berjalan sehinggakan cara bagaimana mahu mengambil hati suami dengan sentuhan mesra isteri. Segala pantang larang dan nasihat dijelaskan dengan tegas. Anak-anak perempuan diingatkan pada batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Pokoknya, anak-anak perempuan diajar bagaimana caranya menjadi seorang wanita yang sempurna. Sesi terakhir, anak-anak perempuan itu akan dimandikan dengan air bunga cempaka.

Tidak kurang menarik, anak-anak perempuan ini letak tidur mereka berbeza selama lapan malam menjalani proses pingitan. Bermula dengan letak kepala di utara dan kaki mengarah ke selatan, letak tidur berbeza. Sehinggalah pada malam terakhir, letak kepala di selatan dan kaki mengarah ke utara. Mengikut kata orang-orang tua, letak tidur yang berbeza itu menunjukkan tahap-tahap seorang anak perempuan yang masuk ke alam dewasa.

Hari terakhir proses pingitan akan diadakan pula doa selamat dengan mengundang sanak saudara, keluarga dan sahabat handai. Selalunya dalam upacara ini, gadis-gadis pingitan akan didudukkan berbaris. Semasa acara tari menari, jika ada sebarang lelaki yang berkenan pada si gadis pingitan itu, mereka akan memberikan selendang kepada si gadis. Sekiranya si gadis terima selendang itu, tandanya si gadis setuju dilamar si teruna.  Si gadis boleh menolak lamaran dengan tidak menyambut selendang yang diberikan.

Biarpun si gadis pingitan belum menerima sebarang lamaran, mereka sudah dianggap dewasa dan tidak lagi boleh bercampur gaul dengan anak-anak lelaki yang lain. Si gadis tidak boleh bermain-main bersama kawan-kawannya. Bagi si gadis pingitan yang menjalani tradisi pingitan dalam usia muda seawal 9 tahun, mereka tidak boleh bermain bebas seperti kanak-kanak lain. Sebabnya, mereka sudah bergelar gadis pingitan.

Di Malaysia dan Singapura, tradisi pingitan tidak lagi diamalkan. Namun di beberapa daerah kepulauan Melayu, tradisi pingitan masih menjadi acara wajib. Di pulau Buton yang terletak di selatan Sulawesi di Laut Banda, tradisi ini masih diamalkan. Suku Buton yang menegaskan bahawa mereka berasal dari Johor menggelar tradisi pingitan ini sebagai tradisi Posuo. Masyarakat Buton percaya bahwa posuo adalah ritual bagi anak gadis untuk menjadikannya dewasa dan mampu mengurus rumah tangga. Selepas proses pingitan, masyarakat Buton akan mengadakan upacara doa selamat. Dalam upacara ini akan diadakan Tari Kalegoayang menggambarkan suka duka gadis-gadis Buton dalam menjalani tradisi pingitan tersebut. Tari Linda pula menggambarkan tahap-tahap kehidupan seorang perempuan mulai dari melepaskan masa kanak-kanak lalu memasuki masa remaja, kemudian masa dewasa dan siap untuk mengarungi bahtera rumah tangga.

Jika diamati, tradisi Pingitan ini samalah seperti gabungan ‘Pendidikan Seks’ yang diperkenalkan di sekolah-sekolah dan ‘kursus rumahtangga’. Cuma bezanya, tradisi pingitan lebih mendalam, menyeluruh dan penuh dengan adat istiadat. Namun yang penting sekali, didikan oleh ibu bapa dan keluarga memainkan peranan penting dalam mempengaruhi pembentukan sikap dan sahsiah seseorang semenjak awal lagi. Tradisi Pingitan hanyalah sebagai pengukuhan.

Mungkin ada baiknya anak-anak perempuan di Singapura menjalani tradisi pingitan sebelum berkahwin supaya mereka sedar tanggungjawab yang berat selepas bergelar isteri. Di Singapura, masih adakah gadis yang rela dikurung?


di copy paste bulat bulat dari sini mekasih

o/ -> kalau zaman sekarang gadis ketelanjuran ramailah kot.