Himpunan Tips untuk Blogger Baru

Trafik tinggi, buffered earning, banyak komen, ramai follower, dan lain lain adalah idaman blogger, #ehyeke. haha. kalau korang nak semua tu, jadi korang kene lah dengar cakap blogger yang dah lama berkecimpung dalam industri ini (ofkos la bukan aku T.T).

Dalam dunia blogger, copy paste amatlah tidak disukai tahu, jadi mirul akan buat ringkasan senarai apa yang korang patut buat, dan tak patut buat okeh. kalau nak tahu sebabnya, jangan tanya mirul, terjah saja ke link yang diberi. 


Cara menjadi blogger smart

1. pasang related post (mirul belum buat lagi)
2. Taip katakunci pada ‘search box’
3. Baca komen pengunjung lain.


1. Pendahuluan best
2. Hindarkan tulisan besar kecik besar kecik. 
3. Jangan letak lagu huru hara
4. Boldkan perkataan atau ayat yang menarik
5. Gunakan bullet list (atau unordered list)
6. Tajuk yang menarik


1. Pandai pilih background blog
2. Header blog yang menarik
3. Gadget tak banyak sangat
4. Lagu ~
5. Tulisan blog
6. Tulisan bergerak


1. Disable word verification
2. Gunakan popup comment
3. Jangan menggunakan Adult Content
4. Jangan hidden comment (kecuali memang perlu)
5. Setting URL pada widget follower


1. Button follower di atas
2. Shoutbox
3. Warna tulisan yang normal
4. Lagu
5. Popup yang annoying


(tutorial lengkap diberi, sila terjah!)


1. Blog jangan berat
2. Penulisan jangan shortcut
3. Jangan letak lagu
4. tulis entry macam korang bercerita
5. Buat baik dengan bloggers
6. URL blog simple
7. Survey blog "orang lama" (dalam link disebut blogger otai, tapi aku tak suka perkataan itu :P )


huh, korang dah abis bace ke? haha. ape lagi, jom kita baiki blog kita dengan tips yang diberi. moga moga lepas ini takdelah salah paham, dan korang bolehlah upgrade sikit dari digelar blogger newbie yang tak tahu apa apa, kepada blogger newbie yang tahu sedikit selok belok blogging. banyak lagi tips yang ada, tapi mirul rasa ini dah cukup. 

o/ papehal kalau ada komen pasal blogmirul nih, sila lah komen. okeh. kalau mirul emo, cubitlah pipi mirul, wakakakaa. 

o/ pisyek ada cakap blogmirul nih ada benda yang tak kene. apekah itu ye? huehuehue

16 comments:

aiEz said...

blog sy ok ker?rasa masih ada kekurangan dan minta pendapat dari rakan2 sesama blogger...

mirul said...

@aiEz

penulisan mantap
lagu takde (+9999)
tweet, like, share button (mantap!)

IMHO dari pakai histats baik pakai google analytics, kot. haha.

aiEz said...

pergh perasan histats tu,walaupun dok ceruk kat bawah,heh..okeyh2,thanks ye..klu ader salah silap kat blog harap tegur untuk baiki masa depan..:)

mirul said...

jeles ko tulis pawa. haaa. aku nih kureng dlm bahasa nih. cakap pun orang kadang kadang tak paham T.T

aiEz said...

err xpe,kiter sama2 blajar..lg pn msih bru gak wat blog ni..byk lg kena blaja..^^

mirul said...

=)

Shahrul Izwan said...

lagu kat blog saya tu huru hara x?
x kan? ngeee! :P

Ekin Isa said...

hay mirul... mcm mane nk buat yg popup comment tu yer.. cz dr smlm belek2 tp xjmpe..

mirul said...

@Shahrul Izwan

aku tak suka kalau ada lagu. lagi lagi autoplay

@Ekin Isa

ade kat tutorial nih. baca ya.
http://kindofsoul.blogspot.com/2011/03/tutorial-setting-asas-blogspot-untuk.html

penaberkala said...

tq bro sudi singgah dan komen blog ak

pergh, banyak tips kat sini
boleh la ak try lepas ni
mana tau boleh naik follower kat blog,hehe

mirul said...

@penaberkala

takde hal la bro. singgah2 itu biasa. =)

memang sengaja nak kumpulkan, untuk rujukan sendiri dan kawan2 blogger.

cik azeya said...

aku tahu. header kau yg macam tak kena. hahaha.

btw. nice tips. nnt aku praktikkan.

>.<

kodokecik™ said...

berpeluh wa baca..hahha..nice..tenks bro..ada keje baru nak buat..hahha

mirul said...

@kodokecik™

hahaa. aku kumpulkan jer. untuk rujukan aku.

(^Iman^) said...

urm..assalamualaikum..
saye ni pun blogger baru gak..masih di ambang kejahilan..ok..komen ni dah lame gak.. adoi..outdate lah aku nih =.="

mirul said...

@(^Iman^)

takpe. still baca kot. thanks komen. harap dapat la input dari post ni :)