Cara mudah untuk padankan kombinasi warna

Untuk orang yang biasa mengedit theme blog atau laman web, salah satu masalah adalah ragu ragu dengan kombinasi warna. Kadang kadang idea tiada dan susah nak bayangkan warna apa, padan dengan warna apa. Tapi tak terhad kepada theme sahaja, kalau nak buat header ke, background ke, atau wallpaper komputer pun boleh. Lawati colourlovers.com. Di situ ada himpunan pelet, warna, dan corak yang disumbang oleh kominiti colourlovers. Tengoklah screenshot dibawah.

muka depan

antara "most loved" pelet


 Ada jugak laman web lain yang serupa konsepnya dengan colourlovers, yang dibuat oleh syarikat software Adobe, Kuler. Tapi kali terakhir mirul lihat laman web Kuler, tak boleh diakses.

o/ kreatif selalunya bukan datang sendiri, tapi datang dari pembaikan idea orang lain #ehyeke. haha

8 comments:

TenangSudey said...

mudah la nak padankan colour lepas ni.. hehe

mirul said...

tau takpe.

cik azeya said...

wahh. tak pernah gune lagi.. macam best jee. ^^

mirul said...

memang bes. haha. suka lepak sana, tgk pattern pattern yg lawa

apitzhnu said...

Wah bro tq for the info, lpas ni nak ke .com, tengah penin nak plih kaler ape huhu

mirul said...

wah, apitzhnu, nak pakai wordpress ke pas nih. haha. bagus bagus.

reezluv said...

lama tak melawat Kuler,Colourlovers..thanks..

mirul said...

lawat bile perlu. haha, bila takde idea. ahhaa